از پخت نان افطاری تا توزيع شکر پنير در مساجد اردکان افطاری | رسومات مردم اردکان | درماه رمضان | توزیع شکر | پخت نان افطاری | رسم ورسومات مردم اردکان درماه
به گزارش خبرنگار گروه استان های گروه تحریریه سایت جوان از یزد؛ محقق اردکانی گفت: مردم اردکان در بین نماز به پخش خرما یا نقل آلوچه ای و شکر پنیر می پردازند توزیع شکر پنیر از گذشته تا به حال در مساجد وجود داشته است.
علی سپهری محقق و تاریخ دان اردکانی در خصوص رسوم اردکانی ها در ماه مبارک گفت: در ماه مبارک رمضان که اکثریت مردم اردکان به روزه داری می پردازند و در هنگام افطار در مساجد به سر می برند جهت اوج آمدن قند بدن و همچنین توجه به توصیه بهداشتی و پزشکی، مردم اردکان در بین نماز به پخش خرما یا نقل آلوچه ای و شکر پنیر می پردازند. توزیع شکر پنیر از گذشته تا به حال در مساجد وجود داشته است.
عبارات مهم : افطاری
وی افزود: افطاری دادن نیز از رسوماتی بوده است که مردم اردکان از قدیم الایام به آن توجه خاص ای داشتند به گونه ای که در کتاب موفقات اردکان به شکلی خاص به آن پرداخته شده است است.
محقق اردکانی ادامه داد: هزینه افطار و تهیه شیرینی در مساجد اصولا از وقفیات مسجد تامین می شود ولی در مساجدی که موقوفه کافی نداشته و یا این که میزان این هزینه از طریق مردم تامین می شود و اصولا در مساجدی که نماز جماعت برگزار می شود یک نوع افطاری نیز توزیع می شود.
سپهری عنوان کرد: شيرينی افطاری نقل آلوچه ای در گذشته به منظور تأمين بخشي از قند مصرفي مردم نیزمحسوب مي شده است و اغلب آن را با چاي صرف می كرده اند و تاحد زيادی در ماه مبارك رمضان از هزينه قند مصرفی مردم مي كاسته هست. ولی اكنون شايد نقش چندان موثری در اقتصاد خانواده ها نداشته باشد، ولی بعنوان يك رسم پسنديده كه اوّل افطار قند مورد نياز روزه دار را تأمين مي کند مورد توجه مردم بوده و است و مردم با نذر كردن هزينه آن را تأمين مي کنند.
دیگر رسمی که این محقق اردکانی به آن اشاره کرد نان افطاری بود.
وی در این خصوص گفت: با توجه به اينكه در ماه مبارك رمضان براي روزه گرفتن نياز مبرم به نان بوده، و در گذشته قوت غالب مردم فقط نان بوده و آن هم به مشکل به دست می آوردند، لذا افراد خيّر در اردكان براي تأمين بخشي از نان مصرفي فقرا در اين ماه موقوفاتي در نظر گرفته اند كه به «نان افطاري» مشهور است و به صورت هاي متفاوت و در روزهاي مشخص توزيع مي شود.
سپهری اردکانی تصریح کرد: بعضي از موقوفات مربوط به شبهاي خاصي هست. همانند شبهاي جمعه كه در اردكان مقدار موقوفات جهت افطار بسیار زیاد است و متولي بايد شبهاي جمعه نان تهيه كند و بين فقرا يا اگر وقف اولادي باشد بين اولاد واقف توزيع کند.
وی با اشاره به اصلاح اوضاع مالی اکثر مردم گفت: در حال حاضر با توّجه به شرايط اجتماعي و اقتصادي حاكم بر كشور و پائين بودن قيمت نان بالطبع نان افطاري موقعيت گذشته را ندارد و چندان كسي مايل به گرفتن آن نیست، به همين دليل متولي هاي موقوفات و اداره اوقاف در توزيع آن با مشكل مواجه هستند و بعضي از متولي ها نان را در كيسه نايلون قرار داده همراه با سبزي و پنير در مساجد بين نمازگزاران توزيع می کند.
اطعام در شبهاي قدر يكي از پذيرائي هاي مرسوم در اردكان بوده و موقوفاتي نيز داشته و دارد علی سپهری در خصوص این رسم افزود:در گذشته عده ای خاص به منزل متولی دعوت شده است و در شب های قدر سحر و افطار را در منزل متولی میل می کردند ولی در حال حاضر این رسم به صورت قدیم اجرا نمی شود و متولیان غذا پخته و به درب منزل فقرا می برند که امیدواریم رونق بیشتری پیدا کند.
این محقق اردکانی گذری به اوضاع فعلی رسومات افطاری در اردکان زد و گفت: اطعام در ماه مبارك رمضان در اين وقت به اشكال مختلفی صورت می گيرد و معمولاً به خاطر تغيير وضعيّت اجتماعی و اقتصادی جامعه جهت رفاه حال افراد مستمند در اول ماه مبارك به وسیله افراد خیّر، روغن، برنج، گوشت ومرغ یا اقلام دیگر به آنها داده می شود و در شب های قدر غذای طبخ شده است به درِ منزل مستمندان برده شده است و كسانی كه نذر دارند در مساجد كيك، كلوچه، شعله زرد، لتيرگ نان روغنی ، خرما و غيره بين مردم توزيع می کنند.
انتهای خبر/ ی
واژه های کلیدی: افطاری | رسومات مردم اردکان | درماه رمضان | توزیع شکر | پخت نان افطاری | رسم ورسومات مردم اردکان درماه رمضان | تهیه شیرینی مساجد |
دانلود فایل ها
نمایش لینک های دانلود غیر مستقیم
زمان انتظار: 103 ثانیه .
توجه: ممکن است تمام لینک های دانلود به دستور مقام قضایی حذف شده باشد...